Pole powierzchni bocznej ostrosłupa
kamila: Podstawą ostrosłupa jest romb o przekątnych długości 6cm i 8cm, wysokość ostrosłupa ma 1cm
długości. Spadek wysokości ostrosłupa jest punktem przecięcia się przekątnych. Oblicz pole
powierzhni bocznej.
24 sty 05:02
Annn222:

Pb = 4 * (a*h)/2
Ten trójkąt wynika z podstawy(rombu) − połowy przekątnych rombu na podstawie, których można
wyliczyć dł. boku rombu −> x
4
2 + 3
2 = x
2
x=5 −> dł. boku podstawy
Wyliczenie dł. krawędzi ściany bocznej −> y
cos 60stopni = 4/y
1/2 = 4/y
y= 8
Pb = 4 * (5*8)/2 = 80
24 sty 20:25