Calki
Justyna: Witam, czy moglabym prosic o sprawdzenie rozwiazania nasteoujacej calki: Mialam taka calke na
kolokwium i chcialabym sie upewnic czy ja porawnie rozwiazalam.Oto calka i moje rozwiazanie:
1
1
2
∫
dx =∫
*
dt=
1+sinx+cosx
1+t2 + 2t+1−t2
1+t2
1+t2
t =tg(x/2
2
dx=
dt
1+x2
1−t2
cosx=
1+t2
2t
sinx=
1+t2
1
2
1+t2
2
2
∫
*
=∫
*
dt=∫
dt=
2+ 2t
1+t2
1+t2
2+2t
1+t2
2t+2
ln|2t+2| +c=
ln|2tg(x/2) +2| +c
Dziekuje z gory za sprawdzenie
22 sty 16:51
Basia:
jeżeli
t = tgx2
to
x2 = arctgt
dt
dx2 =
1+t2
2
dx =
dt
1+t2
reszta dobrze
23 sty 04:29
Basia:
no nie do końca
∫22t+2 dt = ∫22(t+1) dt = ∫1t+1 dt = ln|t+1| +C = ln|1+tgx2| + C