Matma na studiach
Edi: Oblicz nie używając tw. de l'Hospitala
lim (1x−3 − 27x3−27)
x−−>3
jak robić zadanie tego typu?
24 sty 13:14
b.: może sprowadzić do wspólnego mianownika
24 sty 13:16
Edi: ale mam tez zadania w ktorych przyklad jest jednoczlonowy. Chodzi mi o to do jakiej postaci
trzeba sprowadzac w tym zad
24 sty 13:31
sc: do postaci iloczynowej, aby skrócić z mianownikem
24 sty 14:09
Edi: a wie ktos jak to rozwiazac?
24 sty 15:01
sc: | | x2 +3x+9 | | 27 | |
=( |
| − |
| = |
| | (x−3)(x2 +3x+9) | | (x−3)(x2 +3x+9) | |
| x2 +3x−18 | |
| = |
| (x−3)(x2 +3x+9) | |
24 sty 15:15
sc: | | (x−3)(x+6) | | (x+6) | |
= |
| = |
| |
| | (x−3)(x2 +3x+9) | | (x2 +3x+9) | |
24 sty 15:17