rownoleglobok.
melania.: prosze o pomoc w sprawdzeniu i o wytumaczenie ewentualnych bledow.
w rownolegloboku ABCD boki maja dlugosc |AB|=2
√5, |BC|=5 cm. krotsza wysokosc DE
rownolegloboku ma dlugosc 4 cm.
a) oblicz dluzsza wysokosc DF tego rownolegloboku
b) wyznacz obwod i pole czworokata BFDE
c) uzasadnij, ze na czworokacie BFDE mozna opisac okrag i oblicz dlugosc promienia tego okregu.
policzylam a), ale wyszlo mi inaczej niz w odpowiedziach z tylu ksiazki
P=a*h
P=2
√5*4 = 8
√5
P=|DF|*5
8
√5= 5|DF|
a w odpowiedziach jest 2
√5, dobrze rozwiazalam, czy cos zle rozumuje?
prosze o pomoc z podpunktem b), c) wiem, jak zrobic.
24 sty 14:05
ula:

myślę, ze masz już błąd w obliczeniu pola, źle zrozumiałaś zadanie
narysuję Ci ( chodzi o wysokość)
AB jest krótszym bokiem od BC
P=h*IBCI=20
24 sty 14:23
melania.: dzieki, zawsze mechanicznie rysowalam |AB| jako dluzszy bok.
24 sty 14:29
ula: P=H*AB
20=2√5*H
H=2√5
24 sty 14:29
ula: Tu był właśnie podstęp. Każdy tak rysuje, ja też, ale jeszcze raz przeczytałam zadanie.
24 sty 14:32