Obliczenia
endriu_1971: Która z liczb jest większa. Odpowiedź uzasadnij:
√7:5√49 czy 70,2
23 sty 20:39
Godzio:
71/2 : 72/5 = 75/10 − 4/10 = 70,1
70,1 < 70,2
23 sty 20:43
endriu_1971: Możesz rozpisać to trochę? dlaczego z pierwiastek z 7 zrobiło się nagle 7 do 1/2?
23 sty 20:50
tim: bo √7 = 71/2
23 sty 20:53
Knopo: Pierwiastek to nic innego n−tego stopnia z a to podnoszenie a do potęgi 1/n . Taka definicja.
23 sty 20:54
Godzio:
3√2 = 21/3
4√5 = 51/4
6√8 = 81/6 = 23*1/6 =21/2
23 sty 20:54
Knopo: Pierwiastek n−tego stopnia z a to z definicji a do potęgi 1/n :− )
23 sty 20:55
endriu_1971: a dlaczego 5√49 = 72/5
23 sty 20:55
endriu_1971: czemu 2/5 a nie 1/5?
23 sty 20:56
Godzio:
5√49 = 491/5 = 72 * 1/5 = 72/5
49 = 72
7ab = 7ab
23 sty 21:03