Dziedzina funkcji, miejsce zerowe
endriu_1971: | | √x+2 | |
Określ dziedzinę funkcji i oblicz miejsce zerowe y= |
| Potrzebne na już  |
| | 2x−5 | |
W tamtym temacie był błąd, przepraszam za spam

Pozdrawiam i z góry dziękuję
23 sty 20:35
mat: dziedzina
2x−5≠0
2x≠5
x≠2/5
Dziedzina to zbiór licz rzeczywistych oprócz 2/5
m.z.
0=to po prawej
mnożysz razy (2x−5)
zostaje pierwiastek x+2
pierwiastkujesz i miesce zerowe to 2
23 sty 20:41
ak1: mz. = −2
23 sty 20:47
endriu_1971: Muszę to zrobić przy tablicy mógłbyś rozpisać to na chłopski rozum?

Dla mnie to trochę skomplikowane, jak możesz to rozpisz to tak krok po kroku i dlaczego.
Dziękuje za fatygę.
23 sty 20:48
Godzio:
i jeszcze:
x+2 > 0
x>−2
Mz:
0=
√x+2
0 = x+2
x=−2
23 sty 20:49
Godzio:
pomyłka x≥−2 czyli przedział domknięty
23 sty 20:50
Godzio:
Takie mamy założenia zawsze
f(x) =
√x => x≥0
Miejsce zerowe to punkt (x,
0)
np
f(x) = x + 4
podstawiamy za f(x) , 0
0=x+4
x=−4
23 sty 20:52
karolina: →
13 paź 15:23
karol: X2−10x+25=0
1 kwi 21:25