Polozenie prostej i okregu
Paulina: Prosze o pomoc z nastepujacym zadaniem.
Zbadaj wzajemne polozenie prostej okreslonej rownaniem y=x+m i okregu o rownaniu x2+y2=9 w
zaleznosci od parametru m.
Prosze o rysunek, bo coś mi tu nie wychodzi. Nie rozumiem do konca tego polecenia.
23 sty 11:00
Bogdan:

Trzeba wyznaczyć odległość d prostej y = x + m od środka okręgu S(0, 0) i porównać
ją z długością promienia okręgu r = 3.
d > r prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem
d = r prosta jest styczną okręgu
d < r prosta jest sieczną okręgu
Inny sposób, to zapisanie układu równań:
y = x + m
x
2 + y
2 = 3
x
2 + (x + m)
2 − 3 = 0, Δ = ...
Δ < 0 prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem
Δ = 0 prosta jest styczną okręgu
Δ > 0 prosta jest sieczną okręgu
23 sty 11:47