Rozłoz wielomiany na czynniki
Rixspi: Mamrozłożyc na czynniki nast. wielomiany:
1.W(x)=(x2−8x+16)−(4x2+4x+1)
2.W(x)=(9x2−6x+1)−(4x2+20x+25)
3.W(x)=8x3−36x2+54x−27
4.W(x)=8x3+1
5.W(x)=125x3−8
Wiem, ze nie jest to trudne ale mam z tym spory problem. Prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku.
Bede bardzo wdzieczny!
24 sty 17:49
Anna: pomagam
24 sty 17:50
Anna:
1) W(x) = (x−4)2 − (2x+1)2 = (teraz wzór na różnicę kwadratów)
= (x−4+2x+1)(x−4−2x−1) = (3x−3)(−x−3) = −3(x−1)(x+5)
2) W(x) = (3x−1)2 − (2x+5)2 = (j,w.)
= (3x−1+2x+5)(3x−1−2x−5) = ((5x+4)(x−6)
3) Jest to rozpisany wzór na sześcian różnicy.
W(x) = (2x−3)3
4) Stosujemy wzór na sumę sześcianów.
W(x) = (2x+1)(4x2−2x+1)
5) Stosujemy wzór na różnicę sześcianów.
W(x) = (5x−2)(25x2+10x+4)
24 sty 18:06
Rixspi: Dziekuje

Nie zauwazylem oczywiscie tego
(x−4+2x+1)(x−4−2x−1) = (3x−3)(−x−3)
24 sty 18:26