funkcja liniowa, wspolrzedne punktow
ania: Ile punktów, których obie współrzędne są liczbami wymiernymi, należy do wykresu funkcji
y=√2x?
23 sty 18:57
tim: Dla x = 0
y = 0
Dla x ≠ 0
Gdyby obie liczby, x oraz y były wymierne ich iloraz także byłby wymierny.
Brak.
Odp. x, y = 0
23 sty 19:00
ania: a dla x=√2? i y=2?
23 sty 19:02
Knopo: a czy x=√2 jest współrzędną wymierną?
23 sty 19:04
ania: ups
23 sty 19:05
ania: ale w odp jest ze jest jeden taki punkt
23 sty 19:08
tim: Jest to punkt o współrzędnych:
x = 0
y = 0
A(0,0)
23 sty 19:10
ania: ale sam napisales ze jeszeli y=√2x to √2 = y/x więc x nie moze byc rowny 0
23 sty 19:14
tim: Rozważyłem dwa warianty:
Gdy x = 0, to y = 0 i oba są wymierne.
| | y | |
Dla x ≠ 0 (bo nie można dzielić przez 0) mamy sytuację |
| = √2 − brak rozwiązań |
| | x | |
wymiernych.
Jest jeden punkt A(0,0)
23 sty 19:17
ania: aha
23 sty 19:18