wektory
Marinka: Dwa wektory u i v mają długości |u| = 4 i |v| = 2, a kąt między nimi ma miarę 60o. Oblicz
długość wektora w = 2u + 3v
23 sty 23:02
b.: |w|2 = w o w = (2u+3v) o (2u+3v) = ... (o oznacza tu iloczyn skalarny)
ponadto
u o v = |u| |v| cos(kąta między u i v)
[stokrotka]
24 sty 01:07
ślimak: czy ktokolwiek mógłby mi wytłumaczyć jak z kwadratu długości wyliczyć tą długość?
19 sty 16:19
Mila: (2u+3v) o (2u+3v)=4u2+12*uov+9v2=
=4|u|2+12*|u|*|v|*cos60+9*|v|2= podstaw wartości
[ u2=|u|*|u|*cos00=|u|2 ]
19 sty 16:34