Kombiantoryka
tkaka_jedna: Witam, mam takie zadanko, którego ni w ząd nie wiem jak ruszyc:
1. W turnieju szachowym startowało 10 zawodników. W pierwszej fazie każdy z zawodników rozegrał
po dwie partie z każdym z pozostałych, po czym pewna liczba zawodników musiała wyjechac za
zgrupowanie kadry i w drugiej fazie każdy z pozostałych rozgreał z każdym po jednej partii.
ilu uczestników wyjechało na zgrupowanie kadry, jeśli w obu fazach turnieju rozegrano łącznie
111 partii?
23 sty 15:05
Eta:
n −−− ilość zawodników , n€N+
to w I fazie rozegrano n(n−1) partii ( z rewanżem
| | ( n−x)( n−1−x) | |
to w II fazie rozegrano : |
| partii ( bo bez rewanżu
|
| | 2 | |
zatem po i fazie rozegrano: 10*9= 90 partii
pozostali w II fazie rozegrali 21 partii ( bo 90 +21=111 partii)
| | ( 10−x)(9−x) | |
zatem po II fazie rozegrano: : |
| = 21
|
| | 2 | |
gdzie x −−− ilość zawodników , którzy wyjechali , x < 10)
rozwiązując równanie:
(9−x)(10−x)=42 =>
x= 3
odp: Na zgrupowanie wyjechało trzech zawodników
23 sty 15:53