Punkt styczności prostej nachylonej do dodatniej półosi OX pod kątem α=U{π}{3},
omenn:
| | π | |
Punkt styczności prostej nachylonej do dodatniej półosi OX pod kątem α= |
| , przechodzącej |
| | 3 | |
przez punkt (0,−2), z okręgiem o równaniu x
2+y
2=1, to:
Prosiłbym o rozpisanie mi tago jakoś
| | √3 | | 1 | |
Powinno wyjść ( |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 19:35
paziówna: szukana prosta m: y = ax + b a,b∊ℛ
https://matematykaszkolna.pl/strona/1212.html
↑ z tej własności wynika, że:
| | π | |
m: y = ( tg( |
| ) )x + b = x√3 + b |
| | 3 | |
prosta m przechodzi przez pkt (0, −2), więc ten punkt należy do tej prostej, czyli spełnia
równanie prostej, czyli możesz podstawić:
(0, −2)∊m : −2 = 0*
√3 + b
b = −2
Twoja prosta wygląda tak:
m: y = x
√3 − 2
teraz szukasz punktu styczności z okręgiem, co sprowadza się do układu równań:
y = x
√3 − 2 ∧ x
2 + y
2 = 1
podstawiasz w miejsce y: x
2 + (x
√3 − 2)
2 = 1
i rozwiązujesz:
x
2 + 3x
2 + 4 − 4x
√3 − 1 = 0
4x
2 − 4
√3*x + 3 = 0
(2x −
√3)
2 = 0
2x −
√3 = 0
| | √3 | | 3 | | −1 | |
y = √3* |
| − 2 = |
| − 2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | −1 | |
Twój szukany pkt ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 20:04
omenn:
Dziekuję bardzo
paziówna 
, jeśli chciałby Ci się to może mogłabys też spojrzeć na to
zadanie:
Styczne do okręgu o równaniu (x−3)
2+y
2=4 i prostopadłe do prostej o równaniu y=2x przecinają
oś OX w punktach o współrzędnych (0,m), gdzie:
a) m jest rozwiązaniem równania 4m
2−12m11=0
| | 1 | | 1 | |
b) m∊ { 1 |
| −√5, 1 |
| +√5 }
|
| | 2 | | 2 | |
c) m jest rozwiązaniem równania |3−2m|=2
√5
Wszystkie odpowiedzi sa dobre, prosiłbym tylko u rozpisanie(uduwodnienie) mi tego
23 sty 20:21
paziówna: jasne, już rzucam okiem
23 sty 20:51
paziówna: | | −1 | |
prosta l prostopadła do y = 2x: y = |
| x + a a∊ℛ |
| | 2 | |
prosta
l jest styczną do okręgu (x − 3)
2 + y
4 = 4
oznacza to, że odległość środka okręgu od stycznej wynosi r.
i już teraz wiemy, że będą dwie takie styczne.
czyli będą dwa takie parametry a.
środek okręgu: S(3, 0) promień r = 2
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
z tego wzoru:
| | −1 | |
l: |
| x − y + a = 0 ⇒ −x − 2y + 2a = 0 |
| | 2 | |
| | |(−1)*3 + (−2)*0 + 2a| | | |−3 + 2a| | |
d= r = 2 = |
| = |
| |
| | √12 + (−2)2 | | √5 | |
|−3 + 2a| = 2
√5
−3 + 2a = 2
√5 ∨ −3 + 2a = −2
√5
| | 3 | | 3 | |
a = √5 + |
| ∨ a = −√5 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 | | 3 | |
l1: y = |
| x + |
| + √5 |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 | | 3 | |
l2: y = |
| x + |
| − √5 |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 21:10
paziówna: nie rozumiem a)
23 sty 21:11
paziówna: mhm, tak na przyszłość, jeśli pkt przecinający jakąś oś wygląda (0, m), to przecina oś OY

b) jest prawdziwe, ponieważ:
| | 3 | |
l1 z OY: y = 0 + |
| + √5 |
| | 2 | |
| | 3 | |
l2 z OY: y = 0 + |
| − √5 |
| | 2 | |
c) prawdziwe, ponieważ:
należało rozwiązać równanie modułowe: |2a − 3| = 2
√5
| | −1 | |
jeśli wrócimy do postaci prostej l: y = |
| x + a |
| | 2 | |
| | −1 | |
i wstawimy pkt (0, m), który należy do tej prostej: m = |
| *0 + a ⇔ a = m |
| | 2 | |
więc |2m − 3| = 2
√5
23 sty 21:16