C. Arymetryczny
Maturzysta: Liczby
x−1, 2x, x + 3
sa kolejnymi wyrazami ciagu arymetrycznego, oblicz x
Proszę o rozwiazanie i rade jak sie tego typu zadania rozwiazuje.
x−1 + x+3 − 2x , dobrze myśle ?
24 sty 16:34
ak1: Przyjmuję że
a1=x−1
a2=2x
a3=x+3
obliczam róznicę r=a2−a1
r=a3−a2
czyli a2−a1=a3−a2
podstaw i licz
24 sty 16:40
Aniela: lub też korzystam z własności ciągu arytmetycznego a2=(a1+a3)/2
2x=(x−1+x+3)/2
4x=2x+2
2x=2
x=1
24 sty 16:46
driver: w ciągu arytmetycznym wyraz środkowy jest średnią arytmetyczną wyrazów sąsiednich, np: 1, 4, 7,
10, 13, ... 4=(1+7):2, 7= (4+10):2,
2x= (x−1+x+3):2 /*2
4x=2x+2
.......
x=1, czyli jest to ciąg 0, 2, 4
24 sty 16:48
Maturzysta: Oki, dziękuje, wszystko jasne
24 sty 16:51
ak1: ładnie, rózne sposoby dojścia do wyniku, tylko dlaczego nie daliście przyjemności popracować
autorowi postu
24 sty 16:52
Marq17: Ja zrobil bym w ten sposób:
c−b=b−a ⇒C.A
24 sty 17:36