stożek
ania: Tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy wynosi 4/3, a pole powierzchni
bocznej jest równe 240πcm2.Oblicz objętość tego stożka.
24 sty 15:54
Asia: jak to obliczyć?
24 sty 16:16
sc:

i teraz
tgα=4/3=h/r
πrl=240π
r
2+h
2=l
2
24 sty 16:25
Asia: czyli l wychodzi 5
24 sty 16:29
sc: h=4r/3
rl=240⇒l=240/r
r2+16r2/9=57600/l2
24 sty 16:29
sc: nie doliczyłam jeszcze do końca
tam ma być 57600/r2
24 sty 16:30
sc: 25r2/9=57600/r2 /:25 *9
r2=20736/r2
24 sty 16:33
sc: r4=20736
r=12
24 sty 16:34
sc: l=20
h=16
24 sty 16:35
sc: V=1/3πr
2*h=1/3π*144*16=768π
o ile nie popełniłam błędu w rachunkach
24 sty 16:38
Asia: dziekuje tak jest w odp
24 sty 16:42
Gala: 12√3 * 2√3
20 lut 19:28