matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
benek:
Uzasadnij
ze jeżeli cosα≠0 to prawda jest ze (1+sinα)(1/cosα − tgα)=cosα POMOCY
!
24 sty 13:12
ula:
1
sinx
1−sinx
(1+sinx)*(
−
)=(1+sinx)*
=
cosx
cosx
cosx
(1+sinx)(1−sinx)
1−sin
2
x
sin
2
x+cos
2
x−sin
2
=
=
=
=cosx
cosx
cosx
cosx
24 sty 13:49