Czworościan
marq17: Udowodnij, że jeżeli punkt nalerzy do wnętrza czworościanu foremnego, to suma jego odległości
od ścian tego czworościanu jest stała.
Ma ktoś jakiś pomysł
roxi:
punkt P jest wierzchołkiem czterech ostrosłupów wpisanych w ten czworościan.
Podstawami tych ostrosłupów są trójkaty równoboczne ( ściany czworościanu)
odległość P od ścian to H
1, H
2, H
3, H
4 tych ostrosłupów
V
1+V
2+V
3+V
4= V
ostr
zatem :
| | 1 | | 1 | |
|
| *H*PΔ= |
| *PΔ(H1+H2+H3+H4)
|
| | 3 | | 3 | |
stąd wnioskujemy ,że
suma ta = H −−− czyli jest sytała i równa jest wysokości czworościanu
co kończy dowód
P.S. nale
ży ........ nale
ży pisać bez błędów ortograficznych
również i w treści zadań matematycznych