| 2x−1 | 3y−2 | |||
{ | + | =2 | ||
| 5 | 4 |
Tak jak w układach.
a tak to w pamięci dasz rade
!
{8x+15y=54
{4x−5y=6 / *3
{8x+15y=54
+ {12x−15y=18
20x = 72
x= 3,6
Aby łatwiej było Ci liczyć Y użyj obojetnie którego równania (klamry, jak sie nazywalo całe
równanie?) ja wybiore 8x+15y=54.
Pamietaj X= 3.6
8*3,6 + 15y = 54
przenosze 8*3,6 (jest to 28,8) na prawą tj wyżej wspomniałem. PAMIETAJ O ZMIANIE ZNAKÓW
15y = 54 − 28,8
15y = 25,2
y = 1,68
SPRAWDZAM
! (8x+15y=54 używam tego równania by łatwiej było liczyć, możesz wykorzystać
obojętnie które Ci pasuje.)
8*3,6 + 15*1,68 = 54
28,8+25,2 = 54
WIEM ŻE MASZ maksymalnie 13 lat i zerżniesz nie patrząc co jak się robi (sam tak robiłem w
gimnazjum) ale tylko robisz sobię krzywdę.
Pozdrawiam
/MW.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Dzięki jeszcze raz za pomoc.