Równanie
ZeneX: Rozwiąż równanie: 2sin2x−5sin2x+2=0
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł niech pomoże....
24 sty 09:42
AS: Mam pomysł.
Kupić słoik butaprenu,wysmarować krzesło i na nim usiąść.
Metoda skuteczna i sprawdzona.
24 sty 10:40
Mickej: Numer 2 król ciętej riposty

hmmm ile to jest 2−5=
24 sty 10:45
AS:
Mój archaiczny kalkulator podał −2.99999999
24 sty 10:51
Julek:
Jeśli zapis wygląda tak :
2sin
2x−5sin
2x+2=0
2 = 3sin
2x
sin
2x =
23
|sinx| =
√63
sinx =
√63 ∨ sinx = −
√63
jeśli zapis wyglądał tak :
2sin
2x−5sinx+2=0
to :
t=sinx
2t
2 − 5t + 2 =0
Δ = 25 − 16 = 3
2
dalej odczytaj i zapisz odpowiedz sam...
pozdrawiam
24 sty 12:36
Julek:
As, kiedy nie będziesz miał dobrych intencji i znów będziesz chciał
coś napisać to pomyśl −2.999999999 razy czy to ma sens. Denerwują
mnie pożeracze umysłów, więc nie zachowuj się jakbyś nim był.
24 sty 12:40
ZeneX: Sory pomyliłem się, rownanie ma formę: 2sin4x−5sin2x+2=0
24 sty 14:40
Bogdan:
A nie kojarzy Ci się ZeneX to równanie z równaniem kwadratowym?
24 sty 15:13
rogal: to za sin2x=t
24 sty 15:18
ZeneX: co dalej jeśli wyszło mi sin
2x=2 lub Sinx
2=
12 
Bo nie jestem zbyt dobry z trygonometrii
24 sty 15:57
ZeneX: pomyłka sin2x=12
24 sty 15:59