Funkcja z parametrem
XxX: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = −mx2 + x + 1/4 przyjmuje tylko wartości ujemne?
26 sty 19:27
Godzio:
albo źle przepisałeś/aś albo m∊∅
założenia to a<0 i Δ<0
−m<0
m>0
Δ=1+m
1+m<0
m<−1
26 sty 19:49
Julek:
aby ta funkcja przyjmowała wartości ujemne wystarczy, że m∊(0;+∞)
_______________________________________________________
lub
Może chodzi Ci o parametr m, dla którego funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x∊R

wtedy m∊(0;+∞)
i dodatkowo
Δ<0 (brak miejsc zerowych)
Δ = 1 + m
m<−1
Odpowiedź m∊ ∅
26 sty 20:04
XxX: m∊ ∅ jest dobrą odpowiedzią. Dzięki
26 sty 20:12