Proszeeee o pomoccc bo nie wiem jak to rozwiązać:(
XXX: Wyznacz wartość parametru p , dla której proste k i l są równoległe, jeśli:
a) k : px+3y − 3 +p = 0 l: p2x − 3y − 9 = 0
b) k : (p+2)x − y + p = 0 l:−5x + ( p − 2)y + 5 = 0
Dla wyznaczonego parametru p podaj równanie prostych i naszkicuj te proste w prostokątnym
układzie współrzędnych.
26 sty 18:55
26 sty 19:02
26 sty 19:11
Godzio: równoległe czyli współczynnik kierunkowy jest taki sam, sproawdzamy do postaci kierunkowej oba
rówania
k:
3y = −px+ 3−p
l:
3y = p
2x − 9
−p = p
2
0=p
2+p
0=p(p+1)
p=0 v p = −1
z narysowaniem powinno byc już łatwo, analogicznie b
26 sty 19:20
XXX: dziękuje bardzo
26 sty 19:23