matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
różniczkowanie
Porta:
jak mam z f(x)=1/x−1 obliczyć pochodną ale nie korzystając z definicji pochodnej ale z reguły różniczkowania funkcji
26 sty 22:26
Basia:
możesz jak pochodną ilorazu, albo jak pochodną funkcji złożonej t(x) = 1−x
1
f(x) =
t(x)
1
1
1
f'(x) =
*t'(x) =
*(x−1)' =
t
2
(x)
(x−1)
2
(x−1)
2
27 sty 03:18