pojemość
ewa: Do zbiornika o pojemności 700m3 można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej
godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody więcej niż druga rura. Czas
napełniania zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16 godzin krótszy od czasu napełniania tego
zbiornika tylko drugą rurą. Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony,
jeśli woda będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie.
26 sty 13:37
ewa: pomoże ktoś
26 sty 15:04
ewa:
26 sty 15:35
Paweł: zaraz napisze rozwiązanie, daj mi pare minut
26 sty 17:10
ewa: dziekuje slicznie.... bede bardzo wdzieczna
26 sty 17:13
26 sty 17:26
Paweł: x− ilość doprowadzanej wody przez 1 rurę w ciągu jednej godz.
t− czas napelnienia zbiornika pierwszą rurą
układamy układ równań:
xt=700
(x−5)(t+16)=700
x=700/t
(t+16)(700/t − 5)=700
700−5t+11200/t−80=700
−5t2−80t+11200=0
(tutaj liczymi delte− nie bede podawal obliczen)
a wydzie t1=40 (t2 odrzucamy bo jest ujemne a czas nie moze byc ujemny)
Czyli mamy:
czas napelnienia przez pierwsza rurę = 40godzin
czas napelnienia przez druga rure= 40+16=56
Teraz obliczamy ile pierwsza rura dostarcza wody przez piewsza godzinę:
ze wzoru: xt=700
x=700/t
Czyli x= 17,5m3 doprowadza przez 1 godzine 1 rura
Natoiast druga rura: 17,5−5=12,5m3
Łacznie dostarczają 30m3 przez godzine
Ze wzoru xt=700
Obliczay czas:
t=700/30= 2313 h = 23godziny i 20 min
26 sty 17:37
Paweł: No ja troche innym sposobem zrobiłem, dłuższym, ale ważne ze wszystko jasne i wynik ten sam
26 sty 17:38