matematykaszkolna.pl
Pierwiastek wielokrotny KUBA HELP: Wyznacz liczby a i b, wiedząc, że wielomian W(x)=x3 + ax2 + bx − 1 ma jeden pierwiastek trzykrotny. Nie mam pojęcia, jak do tego się zabrać. Proszę o szybką pomoc, bo zależy mi żebym zrozumiał.
26 sty 17:22
Julek: (x−z)3 = x3 − 3x2z + 3xz2 − z3 x3 − 3zx2 + 3xz2 − z3 = x3 + ax2 + bx − 1 porównując współczynniki przy potęgach x wiemy, że: z=1 // czyli ten trzykrotny pierwiastek a=−3 b=3
26 sty 17:34
KUBA HELP: ale skąd to a i b? za x podstawić 1 ?
26 sty 17:43
Julek: Wiemy, że jest to wielomian trzeciego stopnia i ma jeden pierwiastek trzykrotny (więc jedyny, bo każdy wielomian ma maksymalnie tyle pierwiastków, którego jest stopnia). Od razu można zapisać go do postaci iloczynowej (x−z)3 , gdzie z jest naszym niewiadomym pierwiastkiem. Rozkładając ze wzoru skróconego mnożenia na : x3 − 3x2z + 3xz2 − z3, wiem, że to jest to samo co nasz dany wielomian więc : x3 − 3x2z + 3xz2 − z3 = x3 + ax2 + bx − 1 i teraz wykorzystuje wiedzę o tym, że aby wielomiany tego samego stopnie były równe muszą mieć identyczne współczynniki przy każdej z potęg x zauważam że x3 − 3z x2 + 3z2 x − z3 x3 + ax2 + bx − 1 −3z = a 3z2 = b −z3 = −1 _________________________________________________ Ciekawostka : emotka −z3 to współczynnik x do potęgi 0, gdzie x0 = 1 _________________________________________________ więc wiem, że aby −z3 przyjęło wartość −1 −z3 = −1 ⇒ z3 = 1 to z = 1 z wiadomą z=1 obliczam współczynniki a i b emotka pozdrawiam emotka
26 sty 17:58