matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie maturalne proszę o pomoc
Ania:
Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość
1
5
tgα +
=
tgα
sinα
Oblicz wartości sinα, cosα i tgα. Zadanie maturalne za 4 punkty.
26 sty 16:46
ula:
sinα
cosα
5
+
=
cosα
sinα
sinα
sin
2
α+cos
2
α
5
=
cosα*sinα
sinα
1
5
=
/*sinα
cosα*sinα
sinα
cosα=
1
5
z jedynki oblicz sinα
sinα
potem tgα=
cosα
26 sty 17:00