dowod
ewa: Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB||CD. Udowodnij, że
kąt AED = kąt BAE + kąt CDE .
26 sty 14:11
ewa: podejmie sie ktos tego zadania

prosze...
26 sty 15:34
Godzio: już rysuje po rysunku jesli nie bedziesz tego widziala to podpowiem
26 sty 15:35
Godzio:

γ=β+α
zrozumiałe ?
26 sty 15:39
ewa: i tak i nie.. poniewaz na rysunku jest wszystko jasne tylko dlaczego kąt EAB = α z cego to
wynika i tak samo dla kąta CDE = β
26 sty 15:43
Godzio: wprowadziłem oznaczenia żeby było łatwiej:
z twojego polecenia wynika :
γ=β+α
i ta prosta FE poprowadzona jest dla ułatwienia α i β są kątami naprzemianległymi i dlatego tak
jest
26 sty 16:01
Godzio: FE || AB || CD
26 sty 16:04