kula
damorka: Środki dwóch sfer oddalone są od siebie o 20 cm, ich promienie są równe odpowiednio:
r1= 16 cm i r2= 12 cm. Oblicz długość okręgu będącego częścią wspólną obu sfer.
Jeśli bym mogła prosić o rysunek... na resztę chyba wpadnę, tylko właśnie nie mogę zacząć...
26 sty 19:56
Bogdan:

Trójkąt o bokach 12, 16, 20 jest trójkątem prostokątnym, bo 12
2 + 16
2 = 20
2.
Wysokość r w tym trójkącie jest promieniem okręgu będącego częścią wspólną obu sfer,
26 sty 21:03
damorka: no faktycznie

wszystko staje się takie oczywiste jak ktoś wytłumaczy

dziękuję
27 sty 12:04