calka
kamil: rozwiaz calke przez czesci

∫ln(1+
√1+x2 dx
rozwiazanie to x*ln(x+
√1+x2)−
√1+x2+c
| | 1 | |
∫sin(lnx)dx rozwiazanie to |
| x[sin(lnx)−cos(lnx)]+c |
| | 2 | |
Prosze o wskazowki jak sie za to zabrac. Bo to sa chyba calki z funkcji zlozonych a tego
jeszcze nie opanowalem
25 sty 20:21
kamil: odswiezam
25 sty 21:04
kamil: moze sie ktos zainteresuje?
25 sty 21:59
kamil: odswiezam
25 sty 23:19
kamil: moze jednak
26 sty 10:22
AS:
czy w temacie nie powinno być ∫ln(x + √x2+1}dx
26 sty 11:16
jo: Już trochę pomogę...
26 sty 11:51
jo:
| | 1 | |
Druga całka: ∫sin(lnx)dx = / f(x) = sin(lnx) dx ⇒ f'(x) = |
| cos(lnx) / |
| | x | |
/ g'(x) = 1 dx ⇒ g(x) = x /
= xsin(lnx) − ∫cos(lnx) (*)
Analogicznie obliczyć ∫cos(lnx) = xcos(lnx) + ∫sin(lnx) wstawiając to do równania (*)
mamy ∫sin(lnx)dx = xsin(lnx) − xcos(lnx) − ∫sin(lnx) a przekształcając je dostajemy
| | x(sin(lnx)−cos(lnx)) | |
2∫sin(lnx) = x(sin(lnx)−cos(lnx)) ⇒ ∫sin(lnx) = |
| |
| | 2 | |
26 sty 11:58
kamil: wielkie dzieki. nie wpadlem na to. myslalem ze trzeba wyciagac np lnx z tego sinusa.
dzieki wiekie jeszcze raz
27 sty 00:01
Todi: ∫x2 ex = / f(x)=x2 f'(x) = 2x g'(x)= ex g(x)=ex/ = x2 *ex −∫2x *
eX.... i co dalej ?
15 sty 16:17
grr: ∫x√x2+1 dx
2 cze 14:50