problem
chmielu037: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=3sin2x−6sinx+1
7 lut 00:36
egger: Niect sin x =t:
3t2−6t+1=0
liczysz jak normalne równanie kwadratowe, a następnie sprawdzasz dla jakich wartości sin x =
t1 lub sin x = t2 (pamiętaj o ćwiartkach!)
7 lut 01:21
chmielu037: czyli największa wartośc będzie miała w wierzchołku paraboli a najmniejsza to co jest w
nieskończoności
7 lut 01:24
Basia:
nie;
wierzchołek wskaże wartość najmniejszą bo a=3>0
wartość największa:
−1≤sinx≤1 czyli
−1≤t≤1
czyli dziedziną funkcji
f(t) = 3t
2−6t+1
jest przedział <−1;1>
wartość największa to f(−1) lub f(1)
f(−1)=3+6+1=10
f(1) =3−6+1=−2
czyli wartością największą jest f(−1)=10 osiągane dla t=−1 czyli dla sinx=−1 czyli dla
7 lut 06:10