obliczcie mi te dwie granice proooooosze
wiolka: lim→∞
√n2+3n+1−n
6 lut 16:46
vega:
| | √n2+3n+1+n | |
1) pomnóż przez |
|
|
| | √n2+3n+1+n | |
2) granica w x= 5 −− nie istnieje
policz granice prawo i lewo stronne w 5
+ i 5
−
6 lut 17:14
batman: a jaki wynik powinien wyjść w tym pierwszym? 0?
6 lut 18:01
wiolka:
ej to ile pownno byc? pomocy
6 lut 18:03
wiolka: umówię się na randkę jeśli znajdzie się jakiś men który mi to rozwiąże....
obliczcie mi te dwie granice proooooosze
wiolka: lim→∞√n2+3n+1−n
6 lut 18:39
bartek: | | 3 | | 1 | |
1. lim n√(1+ |
| + |
| )−1= +∞ |
| | n | | n2 | |
6 lut 20:03
wiolka: ej przepraszam ale to chyba pomylka bo nie wiem skad to −1 sie wzielo
6 lut 20:16
bartek: zgubilem nawias, a jedynka jest stad poniewaz wyciagnalem n przed nawias, a wiec:
lim n(√(1+3n+1n2)−1)= +∞
6 lut 20:26
wiolka: aaaaa dziekuje bardzo!
6 lut 20:32
walet:
Takiej bzdury, jaką pokazał
bartek, już dawno tu nie było

. Granicą jest 3/2.
6 lut 22:47
Basia:
no i dostajesz
n[ p{1+3n+1n2 − 1) → +∞* [ √1+0+0−1 ] = +∞*0
a to jest symbol nieoznaczony
wniosek: ten sposób nic nie daje
trzeba liczyć tak jak podpowiada vega
i oczywiście jest to 32
7 lut 06:02