geometria analityczna
karola: pomocy!

mam do zrobienia dwa zadanka. wiem tylko że mamy obliczyć równanie prostej K i S
najpierw lecz nie wiem co dalej...
Wiemy, że: prosta g jest równoległa do prostej k, punkt T(−1, 3) należy do prostej g,
oraz, że prosta k przechodzi przez punkty A(2, 7) i B(−2, 11). Znajdź r−nie prostej g.
Wiemy, że: prosta b jest prostopadła do prostej s , punkt P(−4, 2) należy do prostej b,
oraz, że prosta s przechodzi przez punkty N(−3, 5) i M(−1, 7). .Znajdź r−nie prostej b.
7 lut 12:28
allen: Obliczenia do tego pierwszego zadanka:
korzystamy z ogólnego wzoru na funkcje liniową:
g: y=a1x+b
k: y=a2x+b
a1=a2 ,bo g jest równoległa do k
obliczanie równania prostej k:
A(2,7), B(−2,11)
układamy układ równań wykorzystując punkty A i B
y=ax+b
y=ax+b
7=2a+b
11=−2a+b
b=7−2a
11=−2a+7−2a
b=7−2a
4=−4a
a= −1
b= 9
wzór prostej k: y= ax+b⇒ y= −x+9
wzór prostej g: y=ax+b ⇒ y= −x+b
do równania podstawiam punkt T(−1,3)⇒x=−1, y=3
y=−x+b
3=−(−1)+b
3=1+b
b=2
więc równanie prostej g: y= −x+2
7 lut 13:06
Bogdan:
W kwestii formalnej −
allen stwierdza:
1. "korzystamy z ogólnego wzoru na funkcje liniową: g: y=a
1x+b k: y=a
2x+b"
To nie są wzory w postaci ogólnej, to są wzory w postaci kierunkowej, współczynniki b
powinny być oznaczone inaczej dla każdego równania, np.: b
1 i b
2
2. "obliczanie równania prostej k"
Równanie prostej się wyznacza, a nie oblicza.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Można wyznaczyć równanie prostej g nie stosując układu równań.
| | −4 | |
Prosta k: y = a1x + b1, a1 = |
| = −1, y = −(x − 2) + 7 ⇒ y = −x + 9 |
| | 4 | |
Prosta g: y = a
2x + b
2, g || k ⇒ a
2 = −1, y = −(x + 1) + 3 ⇒ y = −x + 2
7 lut 13:17
allen: 2 zadanko robimy tak samo
tyle że wykorzystujemy warunek na prostopadłość prostych:
a: y=ax+b1
s jest prostopadła do a gdy: s: y= − 1a x+ b
7 lut 13:19
karola: ok, dziękuję wszystkim
7 lut 13:56