stereometria
zosia: proszę o pomoc:w kwadrat o boku 2 wpisano drugi kwadrat w ten sposób,że bok wpisanego kwadratu
tworzy z bokiem danego kąt 30 stopni.Oblicz mniejszą odległość wierzchołków tych kwadratów...
3 lut 11:46
zosia: może ktoś dać mi jakieś wskazówki?
5 lut 10:29
zosia: ?
7 lut 18:46
pit: pomagam
7 lut 19:09
pit: wykorzystaj tutaj optymalizacje moze
7 lut 19:16
zosia: że co?
7 lut 19:25
zosia: proszę−niech mi ktoś pomoże,
7 lut 19:35
pit: sprobuje inaczej
7 lut 19:51
pit:

mniejsza odleglosc to x a wieksza to 2−x
z tw oitagorasa 4−2x+x
2+x
2=c
2 na to k nie patrz bo mi sie napisalo niechcacy
pole kwadratu to c
2 czyli 2x
2−2x+4 (f.kwadratowa)
obliczsz x
w=0,5 odp
rozumiesz
7 lut 19:56
pit: a i nie jestem pewien na 100% czy to jest dobrze
7 lut 19:56
pit: a mozesz mi powiedziec jaka jest odp
7 lut 20:01
zuza: ja bym to zrobila w ten sposob:
x/2−x = √3/3
3x=(2−x)√3
x=√3−1 takie jest rozw.
7 lut 20:02
zuza: rysunek i zalozenia x i 2−x tak jak u pit'a
7 lut 20:04
pit: zuza dlaczego tak mozesz mi powiedziec

wlasnie myslalem ze moj sposob moze byc bledny
7 lut 20:06
zosia: coś mi podpowiedziałeś...twój rysunek
| X | |
| =tg 30 stopni ⇒ x=√3−1 |
| {2−X} | |
ale nie wiem ,czy dobrze
7 lut 20:06
pit: ooo niee zalapalem przeciez to jest tg. zuza dobrze masz
7 lut 20:07
zosia: dzieęki Wam,czyli mam dobrze
7 lut 20:07
zuza: √3/3 bierzesz z wartosci funkcji trygonometrycznej: tgα dla 30stopni. x/2−x w ten sam sposo
tyle ze dlugosci te masz podane na twoim rysunku wystrczy ze podstawisz to do tg α
7 lut 20:11
zuza: troche spóźniona
7 lut 20:11
zuza: zosia dzieki za linka
7 lut 20:13
zosia: nie ma sprawy

wyszły te obwody 4 i 8,nie?
7 lut 20:18
zuza: no wlasnie nie moge do tego dojsc:(
7 lut 20:20
zuza: faktycznie wyszlo 8 i 4
7 lut 20:27
zosia: aaa... to dlaczego nie mówisz?
| | O1 | |
układ równań: |
| =2 ⇒O1=2O2 |
| | O2 | |
O
1+O
2=12
Do drugiego równania podstawiasz; O
1=2O
2,czyli otrzymujesz;2O
2+O
2=12⇒3O
2=12⇒O
2=4
Do drugiego równania podstawiasz; O
1+4=12⇒O
1=8
7 lut 20:33