funkcje
kasia: Ile jest takich argumentów, dla których wartość funkcji f(x) = 6x−6 jest liczbą całkowitą?
A. 4
B. 5
C. 24
D. 25
6 lut 17:34
kasia: w przedziale x ∊ <2,6>
6 lut 17:35
Julek:
f(x) = 6(x−1)
ok, więc wiesz, że funkcja przyjmie wartość całkowitą dla (x−1) całkowitego, więc odpowiedź B)
5 liczb
6 lut 17:42
kasia: ale ma być odp. D
6 lut 17:46
Julek:
o przepraszam.
Więc będą to także wszystkie te ułamki, dla których po przemnożeniu przez 6 wychodzi całkowita
wartość, więc:
są to liczby
2
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | |
2, |
| , 2 |
| , 2 |
| , 2 |
| , 2 |
|
|
| | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
3
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | |
3, |
| , 3 |
| , 2 |
| , 3 |
| , 3 |
|
|
| | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
4
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | |
4, |
| , 4 |
| , 4 |
| , 4 |
| , 4 |
|
|
| | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
5
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | |
5, |
| , 5 |
| , 5 |
| , 5 |
| , 5 |
|
|
| | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
6
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | |
6, |
| , 6 |
| , 6 |
| , 6 |
| , 6 |
|
|
| | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
6 lut 18:04
Julek:
jestem świetny

w ostatnim poście napisałem dobrze, nie liczac wartości z większych od 6 (tych z ułamkami),
przedział x∊<2;6>
6 lut 18:10
Bogdan:
f(x) = 6x−6 dla x ∊ <2, 6>
f(2) = 6, f(6) = 30, liczb całkowitych od 6 do 30 jest 30−6+1=25
6 lut 18:38
Dona: Do wykresu funkcji f(x) = 3x−100 nie należy żaden punkt (a, b), dla którego:
A. a>0 i b>0
B. a<0 i b>0
C. a<0 i b>0
D. a>0 i b<0
Pomożecie?
9 lut 15:28
ZK : Narysuj wykres tej funkcji i zobacz przez ktore cwiartki ukladu wspolrzednych przechodzi . Do
tych cwiartek punkt o wspolrzednych (a,b) nalezy. Oczywiste jest ze do tej cwiartki przez
ktora nie przechodzi nie nalezy .Wiec patrzysz jakie sa wspolrzedne w tej cwiartce
9 lut 19:53