matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
kasia:
Jeżeli miejscem zerowym funkcji y = 3x + b jest liczba większa od 5 to A. b<−15 B. b<−
5
3
C. b>5 D. b>15
6 lut 17:12
Godzio:
0 = 3x +b −b = 3x
−b
x=
3
−b
> 5
3
−b > 15 b<−15
6 lut 17:15