matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie
pomocy:
jeżeli x−y=−5 i x+y=11 to wartośc wyrażenia x
2
−y
2
=?
6 lut 17:11
Godzio:
x
2
−y
2
= (x−y)(x+y) = −5*11 = −55
6 lut 17:12
fruu:
x=−5+y −5+y+y=11 2y=16 y=8 x−8=−5 x=3 3
2
+8
2
=9+64=73
6 lut 17:12
fruu:
3
2
−8
2
=9−64=−55
6 lut 17:15