matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj działania
ala:
Wykonaj działania: (2x−1)
2
−(x−2)
2
6 lut 16:20
Godzio:
4x
2
− 4x + 1 − x
2
+ 4x −4 = 3x
2
−3
6 lut 16:23
vega:
można też tak: a
2
−b
2
= (a−b)(a+b) (2x −1 −x +2)(2x−1+x −2)= (x+1)(3x−3)= 3( x+1)(x−1) = 3(x
2
−1)= 3x
2
−3
6 lut 16:48