Wyznacz dziedzinę
Marcia: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów:
a) f(x)= p { |x−3|−5} / x2 − 4
( |x+3| −4)
b)g(x)= log7
( |x−1| − 1)
c) h(x)= log | x+1| − x
7 lut 09:51
Julek:
Wyznaczanie dziedziny
1) Dla logab
* a≠1
* a>0
* b>0
2) Dla ułamków : nie można dzielić przez zero
3) Dla pierwiastków : wyrażenie podpierwiastkowe musi być większe bądź równe 0
Przykład : a)
1)Nie możesz dzielić przez zero
2)Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe 0
__________________________________________________
1)
(x−2)(x+2) ≠ 0 ⇔ x≠−2 ⋀ x≠2
2)
|x−3| − 5 ≥ 0
|x−3| ≥ 5
x−3 ≥ 5 ⋁ x−3 ≤ −5
x≥8 ⋁ x ≤ − 2
__________________________________________________
D: x∊ ( −∞ ; −2 ) ∪ <8;+∞)
__________________________________________________
Przykład b)
__________________________________________________
g(x) = log7 (|x+3|−4)
a=7
|x+3|−4 > 0
|x+3| > 4
x+3 > 4 ⋁ x+3 < −4
x > 1 ⋁ x < −7
__________________________________________________
D: x∊ ( −∞ ; −7 ) ∪ ( 1 ; +∞ )
__________________________________________________
Przykład c) Zrób samodzielnie
7 lut 10:45
Marcia: Nie wiem czy dobrze wykonałam przykład c, ale wyszło mi że
D: x∊ (−∞; 0) ∪ (2; +∞)
Czy w przykładzie c, trzeba obliczać ten logarytm |x+1| − x?
Bo nie wiem czy to jest do czegoś potrzebne?
7 lut 14:43