matematykaszkolna.pl
Wyznacz dziedzinę Marcia: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów: a) f(x)= p { |x−3|−5} / x2 − 4 ( |x+3| −4) b)g(x)= log7 ( |x−1| − 1) c) h(x)= log | x+1| − x
7 lut 09:51
Julek: Wyznaczanie dziedziny 1) Dla logab * a≠1 * a>0 * b>0 2) Dla ułamków : nie można dzielić przez zero 3) Dla pierwiastków : wyrażenie podpierwiastkowe musi być większe bądź równe 0 Przykład : a) 1)Nie możesz dzielić przez zero 2)Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe 0 __________________________________________________ 1) (x−2)(x+2) ≠ 0 ⇔ x≠−2 ⋀ x≠2 2) |x−3| − 5 ≥ 0 |x−3| ≥ 5 x−3 ≥ 5 ⋁ x−3 ≤ −5 x≥8 ⋁ x ≤ − 2 __________________________________________________ D: x∊ ( −∞ ; −2 ) ∪ <8;+∞) __________________________________________________ Przykład b) __________________________________________________ g(x) = log7 (|x+3|−4) a=7 |x+3|−4 > 0 |x+3| > 4 x+3 > 4 ⋁ x+3 < −4 x > 1 ⋁ x < −7 __________________________________________________ D: x∊ ( −∞ ; −7 ) ∪ ( 1 ; +∞ ) __________________________________________________ Przykład c) Zrób samodzielnie
7 lut 10:45
Marcia: Nie wiem czy dobrze wykonałam przykład c, ale wyszło mi że D: x∊ (−; 0) ∪ (2; +) Czy w przykładzie c, trzeba obliczać ten logarytm |x+1| − x? Bo nie wiem czy to jest do czegoś potrzebne?
7 lut 14:43