PomoCy!: W trapezie równoramiennym o polu 56 cm2 połączona środki kolejnych boków. Oblicz pole
powstałego czworokąta.
25 paź 19:57
żabka:
a + b wielokąt wpisany to romb
P = ------- * h pole trapezu o przekątnych d i q d
prostopadłe do q
2
a + b
--------- = d d----przekatna rombu
2
h = q q ------- druga przekatna rombu
1
pole rombu S = ----- p * q = P trapezu więc
1 2 1
S = --- P czyli S = ---- * 56 = 28
2 2
Odp: pole rombu wynosi 28 cm2
25 paź 20:17
PomoCy.: wiesz co sory ze tak powiem ale to jest tak chaotycznie zapisane, ze nawet nie wiem o co
chodzi
25 paź 20:22
PomoCy.: napisz to normalnie ! skad ty wzielas te p ?
25 paź 20:24
PomoCy.: ok ok juz wiek. wielkie dzieki

.
25 paź 20:29
25 paź 20:32
PomoCy.: ok juz wiem. a wiesz moze jak zrobic zadanie takie o : W kwadracie o boku 4 cm ścięto
naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. Oblicz pole tego ośmiokąta.
25 paź 20:33
żabka: później pomyślę bo ide na "mam talent"

narysuj rysunek wyjdą Ci po prawej i lewej stronie trapezy a między nimi prostokąt
później nara
25 paź 20:38
PomoCy.: jak bedziesz miala czas to prosze pomoz mi w tym zadaniu, bo ja go raczej nie zrobie. mam
to na poniedzialek. tez wlasnie poszlam na mam talent xD
25 paź 20:55
żabka: Hej


Nie wiem czy dam radę Ci to dobrze napisać zadanko rozwiazane ,ale kurcze jak Ci
to napisać ,bez rysunku Kumasz coś z tej matmy? jak choć troche to może cosik
wyczaisz? wiec
do dzieła

!
Pole kwadratu danego wynosi 16 cm kw. bo bok ma 4 cm. kumasz?
teraz w rogach odcinamy cztery trójkąciki o boku "x"( oznacz bok "x")
te cztery trójkąciki mają pole równe jak pola dwóch kwadracików też o boku "x"
2
czyli x *x = 2 x (x do kwadratu)
trzeba od pola dużego kwadratu odjąć pole tych małych trójkącików ( X do kwadratu)
2
16 -2 x = pole ośmiokąta kumasz? napisz to CI rozwiążę dalej

za chwilke
25 paź 22:34
PomoCy.: no kumam kumam z tej matmy xD mam 4 ale nie moglam tego wlasnie zadania zrobic

, ej ale
to trzeba odjąć pola 2 tych kwadracików tak ?
25 paź 22:56
PomoCy.: dobra ja juz spadam. narazie
25 paź 23:03
25 paź 23:25
żabka: kurde porwało mi zadanko na części (:
25 paź 23:29
25 paź 23:57
żabaaaaaaaaa: może coś wyczaisz, bo rwie mi te kreski ułamkowe sorrrrrry ale już spadam . Jak masz 4
z matmy to cos wyczaisz
26 paź 00:00
żabkaaaaaaa:
x+xV2+x=4 <=>2x+xV2=4<=>x(2+V2)=4<=>x=4 /2+V2ukośnik to kreska ułamkowa

!
2
2x =2* 16/4 +4V2+2 <=> 2x(kw)=32/2(3+2V2)<=>16/3+2V2
więc pole ośmiokąta to
16 -16/3+2V2= 48+32V2-16/3+2V2 =32(1+V2)/3+2V2=32(1+V2)(3-2V2)/(3+2V2)(3-2V2)=
32(3-2V2+3V2-4)/9-8 =32(V2-1) to już pole ośmiokąta ≈ 13,12cm kw
26 paź 01:04
żabka:
26 paź 01:20
PomoCy.: ej mozesz pisac wieksza czcianka bo ja nic nie widze .
26 paź 10:28
ŻABKA: WEŹ SOBIE LUPĘ
26 paź 10:48
PomoCy: ej a ten bok osmiokata to jest pierwiastek z 2 ?
26 paź 10:48
żabka: Nie


XV2 X pierwiastek z 2
26 paź 11:02
PomoCy: to czemu 2 + pierwiastek z 2 do kwadratu = 4 + 4 pierwiastki z 2 + 2 ?
26 paź 12:38
żabka: 2
bo ze wzoru (a+b) = a kw. +2ab + b kw
(2+V2)*(2+V2)=wymnóż jak nie pamietaszwzoru i Ci wyjdzie
26 paź 12:53
26 paź 12:55
PomoCy.: i teraz jak mam 16 - 32/6+4 pierwiatki z 2 to co dalej ?
26 paź 13:01
PomoCy: zatrzymalam sie na tym 16- 32/2(3+2 pierwiastki z 2 )
26 paź 13:05
żabka: Skracasz 2 i 32 to masz w liczniku 16 teraz sprowadzasz do wspólnego mianownika którym
jest
już tylko 3+2v2
PISZESZ w liczniku 16(3+2V2) -32 a w minowniku (3+2V2) ipóźniej usuwasz niewymierność
policz dobrze to Ci wyjdzie to comnie
26 paź 13:11
ŻABKA: sory

tak mi kićkasz,że kręćka można dostać powinno być
16(3+2v2) -16 A NIE 32 BO JUŻ SKRÓCONE

!
26 paź 13:14
PomoCy: 16(3+2V2) -32 nie kapuje czemu to jest w liczniku
26 paź 13:15
PomoCy.: 16(3+2v2) -16 3+2 pierwiastki z 2 czemu ?
26 paź 13:17
żabka: BO TAK SIĘ DODAJE LICZBĘ + UŁAMEK
np 5 + !/2 = 5*2(MIANOWNIK) +1 (LICZNIK)/2 (BO TAKI JEST WSPÓLNY MIANOWNIK)
tylko pamiętaj ,że tam się ztego wszystkiego walnęłam i powinno być jak Ci pisałam - 16
a nie 32
26 paź 13:20
26 paź 13:22
PomoCy.: boze i tak nie rozumiem ! jak mnie to denerwuje te zadanie. nie wiem czemu tak jest.
26 paź 13:23
PomoCy.: w liczniku 16(3+2V2) -32 a w minowniku (3+2V2) nie wiem skad to sie wzielo
26 paź 13:26
PomoCy.: ej a po co mam sprowadzac tak zeby byl wspolny mianownik i licznik ?
26 paź 13:27
żabka: nie ma co sie denerwować zadanie masz rozwiazane tylko maszproblem z dodawaniem liczby
do ułamka .
Ponieważ tak bardzo się uparłaś to Ci jeszcze pomoę (lubie dociekliwych w matmie
)

Aby dodać liczbę do ułamka to:: mnożymy tę liczbę przez mianownik ułamka i dodajemy to
mnożenie do licznika mianownik pozostaje taki jaki był i z tąd to wszystko
przeanalizuj bezstresowo i wyjdzie czekam jeszcze na wiadomość czy już wiesz

?
pozdrówka icierpliwości
26 paź 13:32
26 paź 13:34
PomoCy: (32 + 32V2) (3 -2V2) licznik
(3 +2V2)(3-2V2) mianownik skad to sie wzielo ?
26 paź 13:40
PomoCy: czeka juz wiem. ale jak to sie liczylo (a +b)(a-b) ?
26 paź 13:54
PomoCy: 32(3 -2V2+3V2 -4) dlaczego tak ?
26 paź 14:04
żabka: USUWANIE NIEWYMIERNOŚCI Z MIANOWNIKA TAK SIE LICZY A CO tY MASZZ TEJ MATMY

MOGE
WIEDZIEĆ

?
26 paź 14:07
PomoCy.: no dobra no wiem ze to sie usuwa niewymiernosc ale czemu dalej takie dzialanie jest. po
tym.
26 paź 14:09
26 paź 14:11
PomoCy.: boze no i nie wyjdzie . bo Ty napisalas tak :32(3 -2V2+3V2 -4) = 32( -1 +V2) = 32(V2 -1)
boze jak to mnie denerwuje!
26 paź 14:14
Pomocy.: a z mianownikime nic nie robimy poprstu tak ?
26 paź 14:15
PomoCy.: juz wiem. zrobilam. jakie glupie zadanie

xD? Ej mam jeszcze pytanko lubisz pisac
wypracowania, bo ja nie nawidze ?
26 paź 14:18
PomoCy.: ?
26 paź 14:30
żabka: nie pisze bo jestem na emeryturze

itak Wam pomagam ,bo uczyłam matmy w szkole
sredniej przez 2o lat

zdziwiona



?
26 paź 14:32
PomoCy.: o kurcze. no jasne ze zdziwniona. szkoda ze nie piszesz

. bo ja nie lubie a musze na
jutro napisac
26 paź 14:35
żabka: siadaj i pisz bo jak bedziesz na emeryturze to wnuczkom bedzieszpomagać
26 paź 14:37
PomoCy.: kurcze tak mi sie nie chce.jeszcze taki glupi temat i na dodatek rozprawka

.
26 paź 14:43
silly: pole ośmiokąta
25 mar 19:08
7 lut 13:56
Bogdan:

W trapezie równoramiennym połączone środki kolejnych boków tworzą romb, a nie deltoid.
7 lut 14:17
Uczeń mat-fiz.: romb to szczególny przypadek deltoidu. prawda?
7 lut 15:24
Bogdan:
Prawda, romb jest deltoidem, ale w trapezie równoramiennym środki kolejnych boków
tworzą romb. Odpowiedź: "to tylko deltoid" jest błędna. Poprawne jest tu stwierdzenie:
to deltoid, który jest rombem

Równie dobrze można by powiedzieć, że jest to trapez, który jest rombem albo że jest
to równoległobok, który jest rombem.
7 lut 17:01