Jakie są maksyma i minima funkcji ?
kalinki1989: 1.Jakie są maksima i minima tej funkcji?
Gdzie wartość pochodnej jest maksymalna?
a) y=20 / 1+e
⁻(×−5)
Bardzo proszę o waszą pomoc
Basia:
| | 20 | | 20 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 1+e−(x−5) | | 1+e−x+5 | |
| | 20 | | 20*e−x+5 | |
f'(x) = − |
| *e−x+5*(−1) = |
| |
| | (1+e−x+5)2 | | (1+e−x+5)2 | |
f'(x) jest stale dodatnia bo e
do jakiejkolwiek potęgi>0 ⇒
f(x) jest stale rosnąca czyli nie ma ani minimum, ani maksimum
f"(x) = 20*U{e
−x+5*(−1)*(1+e
−x+5)
2 −
2(1+e
−x+5)*e
−x+5*(−1)*e
−x+5}{(1+e
−x+5)
2} =
| | e−x+5*(1+e−x+5)*[ −(1+e−x+5)+2e−x+5] | |
20* |
| = |
| | (1+e−x+5)2 | |
| | e−x+5*(1+e−x+5)*[ e−x+5−1] | |
20* |
| |
| | (1+e−x+5)2 | |
f"(x) = 0 ⇔
e
−x+5−1=0 ⇔
e
−x+5 = 1 = e
0 ⇔
−x+5=0 ⇔ x=5
znak drugiej pochodnej zależy tylko od wyrażenia e
−x+5−1
| | e−x+5*(1+e−x+5) | |
bo 20* |
| >0 |
| | (1+e−x+5)2 | |
x<5 ⇒ −x>−5 ⇒ −x+5>0 ⇒ e
−x+5>e
0 ⇒ e
−x+5>1 ⇒ e
−x+5−1>0
x>5 ⇒ −x<−5 ⇒ −x+5<0 ⇒ e
−x+5<e
0 ⇒ e
−x+5<1 ⇒ e
−x+5−1<0
czyli
x∊(−
∞;5) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f'(x) rośnie
x∊(5;+
∞) ⇒ f"(x)<0 ⇒ f'(x) meleje
stąd
f'(x) osiąga w punkcie x
0=5 maksimum lokalne