chemia
ania: oblicz masę cząsteczkową 2Na
3PO
4 helppppppppp

masę cząsteczkową wiem jak sie odczytuje ale
mam problem z tymi atomami i cząsteczkami
7 lut 16:52
Mateusz: masa cząsteczkowa jest sumą mas cząsteczek w danym związku chemicznym a cząsteczka to
przynajmniej 2 atomy
poniewaz mamy 2 cząsteczki tej soli bo 2 Na3PO4 liczymy mase cząsteczkową 2−óch
cząsteczek Na3PO4
mamy 2*(23*3+ 31+4*16) = 266u
7 lut 16:56
Mateusz: poprawka ma wyjsc 328 u
7 lut 16:57
Mateusz: wczesniejsze zadanie gdzie trzeba było obliczyc ilosc NaOH do zobojętnienia 12 g H3PO4 to tam
łądnie policzyłas masy cząsteczkowe własciwie molowe
7 lut 16:59
Mateusz: No to podam ci przykłąd tak zebys to załapała mamy policzyc mase cząsteczkową Al
2(SO
3)
3
ze wzoru wnioskujemy że m
cz Al
2(SO
3)
3 = 2m
Al + 3m
S + 9m
O => poniewaz w skłąd naszej
soli siarczanu VI glinu wchodzą 2 atomy glinu 3 atomy siarki i 9 atomów tlenu (cyfra 3 za
nawiasem z resztą kwasową) odczytujemy masy atomowe tych pierwiastków z układu okresowego i
mnozymy je przez liczbę atomów w cząsteczce
m
cz Al
2(SO
3)
3 = 2*27u + 3*32 u + 9*16u = 54u + 96u + 144u = 294 u
mam nadzieje ze pomogło
7 lut 17:17
Sandra: m Pb(ClO3)2
7 wrz 12:20