błagam pomóżcie !
Nita: Nita: Do zbiornika w kształcie prostopadłościanu o podstawie kwadratu wlano 170 litrów wody,
napełniając go do 5/9 wysokości. Oblicz długość krawędzi podstawy zbiornika, wiedząc, że jego
wysokość ma długość 85 cm .
6 lut 19:17
6 lut 19:43
Nita: A można to jakoś wyjaśnić ? NIE za bardzo wiem co sie z czego bierze
p.s. dziękuję za rozwiązanie
6 lut 19:45
Godzio: już tłumacze
6 lut 19:46
Godzio:

a=?
V = 170l = 170 dm
H = 85cm = 8,5dm
| | 5 | | 5 | | 85 | |
H1 = |
| H = |
| * 8,5 = |
| dm
|
| | 9 | | 9 | | 18 | |
V = a
2*H
1
| | 85 | | 18 | |
170 = a2 * |
| /* |
|
|
| | 18 | | 85 | |
a
2 = 36
a=6dm
6 lut 19:53
Nita: dzięki wielkie
6 lut 19:56