ciągi
fruu: W pewnej rodzinie ojciec − wielki miłośnik książek − daje każdemu ze swoich pięciu synów w
dzień ich urodzin, począwszy od piątego roku życia, tyle książek w prezencie, ile dany syn
kończy lat. Wiadomo przy tym, że liczby, wyrażające wiek każdego z nich, tworzą ciąg
arytmetyczny o różnicy 3, natomiast ich wspólny zbiór książek liczy 325 woluminów. Ile lat ma
każdy z synów?
6 lut 17:35
Basia:
wiek synów:
n; n+3; n+6; n+9; n+12
książki dla 1: to 5+6+...+n
2: to 5+6+...+n+....+(n+3)
3: to 5+6+ +n+....+(n+3)+....
(n+6)
4: to 5+6+ +n+....+(n+3)+....
(n+6)+...+(n+9)
5: to 5+6+ +n+....+(n+3)+....
(n+6)+...+(n+9)+...+(n+12)
5(5+6+....+n)+4(n+1+n+2+n+3) + 3(n+4+n+5+n+6) + 2(n+7+n+8+n+9) + n+10+n+11+n+12=325
| | 5+n | |
5* |
| *(n−4)+4(3n+6)+3(3n+15)+2(3n+24)+3n+33=325 |
| | 2 | |
5(5+n)(n−4)+8(3n+6)+6(3n+15)+4(3n+24)=650
wymnóż i rozwiąż równanie kwadratowe
7 lut 07:02
fruu: cosik Basiu wychodzi, ze n=−17,6477.... lub n=5,84776....
Takze jednak cos jest nie tak
7 lut 18:41