zad
matthew: czesc,
mam takie zadnie:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje
resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = (x−2)(x+3)
Bardzo proszę o pomoc
6 lut 16:05
vega:
Witam

W(x) = P(x)*Q(x)+R(x) R(x)= ax +b −−− bo reszta stopnia co najwyżej pierwszego
W(−3)= 6 W(2)=1
W(x)= (x+3)(x −2)*Q(x)+ ax+b
W(−3)= 0*(−5)*Q(x) −3a +b => −3a+b= 6
W(2)= 5*0*Q(x) +2a +b => 2a+b= 1
rozwiąż układ równań;
−3a+b= 6
2a+b= 1 podaj a i b oraz R(x)= ax +b
6 lut 16:14
matthew: ok. mniej wiecej rozumiem

mam tak:
{−3a+b= 6
−{ 2a+b= 1
−5a = 5
a = −1
b = 3
R = −x − 3
x = 3
Dlaczego R = ax +b?
jak powstaje wzór: W(x)= P(x)*Q(x)+ ax+b
Co to jest P(x) Q(x)?
dziekuje za odpowiedz
6 lut 16:52
vega:
dzieląc W(x) przez wielomian P(x) , który jest stopnia 2, (bo P(x)= ( x +3)(x−2)
więc otrzymasz jakiś wielomian Q(x) + resztę , która już nie podzieli się przez P(x)
więc ta reszta musi być stopnia mniejszego od stopnia P(x)
czyli co najwyzej st. 1 więc R(x) jest postaci ax+b
6 lut 16:57
vega:
Tak rozwiązujemy wszystkie zad. tego typu( z podzielnością wielomianów)
η
6 lut 16:59
matthew: no super

i wszystko juz jest jasne

a moge prosić o sprawdzenie tego zadania? jest bardzo podobne, ale coś jednak chyba robię
źle....
wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje
resztę −4
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = x
2 + 3x +2
mam tak:
W(−2) = 8
W(−1) = −4
W(x) = (x
2 +3x +2) * Q(x) + ax+b
W(−2) = ((−2)
2 −6 + 4) * Q(x) = −2a +b = 8
W(−1) = −a+b = −4
{−2a + b = 8
{−a + b = −4
−a = 12
a = −12
−2*(−12) +b =8
24+b = 8
b = U{1}{3)
R= −12x + U{1}{3)
współczynnik a mam dobrze, zla jest liczba podstawiona za b.....
6 lut 17:13
vega:
zapisz tak:
P(x) = x2 +3x +2 =( x+1)(x+2)
6 lut 17:16
vega:
−2a+b= 8
−a+b= −4 /*(−1)
−2a +b=8
a −b= 4
−−−−−−−−−−−
−a = 12 => a =−12 to b = −16
w Twoim rozwiązaniu widzę "kardynalny" błąd

24 +b = 8 to b= −16

..... ( zawiodłeś mnie tym razem
6 lut 17:20
vega:
widzę też błąd w obliczeniu
W( −2)= ( (−2)2 −6 +2)*Q(x) −2a +b
6 lut 17:25
matthew: aj, aj no tak

nie wiem dlaczego ale wydawało mi się, że 24 jest cześcią liczby "b" i dlatego
dzieliłem.....ech

czyli jest dobrze
6 lut 17:26
matthew: tak, tam tez sie pomyliłem.... nie wiem co sie dzieje.... ZZzzZzzZ
6 lut 17:27
vega:
6 lut 17:29
matthew: Mam znowu problem....
Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = x2 − 3x + 2, jesli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu
W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy resztę 5
Bardzo proszę o pomoc...
6 lut 18:52
bera:
podpowiem

P(x) =x
2 −3x +2= ( x−2)(x −1)
to W(2)= 0 W(1)= 5
dasz już radę , powodzenia
6 lut 19:32
bera:

......teraz idę na imprezę
η
6 lut 19:36
bera:
R(x) = ax+b ..... oczywiście
6 lut 19:38
matthew: kurczę byłem blisko....

...ech
jasne, że sobie poradzę... jak zawsze

dziekuje za odpowiedz

p.s. dobrej zabawy zyczę

nie koniecznie po procentach ; ))))
6 lut 20:18
Amelia: η
15 gru 19:11
13 sty 20:29
BestiaDissa: jd
jd
jd
jD
31 mar 11:21