przekrój graniastosłupa
ewcia: ewcia:
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 720√3cm3 , a wysokość ma długość
20cm. Znajdź długość krawędzi podstawy oraz pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną
przechodząca przez krawędź podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α = π/3. Obliczyłam
długość krawędzi podstawy, mam problem z przekrojem. Nie jestem pewna czy przekrojem jest
trójkąt równoramienny czy trapez. Może mi ktoś to wyjaśnić?
Z góry bardzo dziękuję
6 lut 22:45
chmielu037: przekrój granastosłupa to trójkąt jest równoramienny
6 lut 22:47
chmielu037: przekrój granastosłupa to trójkąt jest równoramienny
6 lut 22:48
ewcia:
możesz mi to wyjaśnić ?
6 lut 22:49
chmielu037:

na różowo masz narysowany przekrój a zielonym mniejwiecej kąt chociarz słabo go troche widac i
mi nie wyszło
6 lut 22:51
chmielu037: pamietaj że podstawą jest trójkąt równo boczny
6 lut 22:52
ewcia:
Znalazłam zadanie o podobnej treści i przekrojem był trapez
6 lut 22:54
chmielu037: możesz wysłać mi link
6 lut 22:57
ewcia:
znalazłam je w książce
6 lut 22:59
chmielu037: hmm zaraz rozwiąże ci to zadanie
6 lut 23:02
ewcia:
Będę wdzięczna
6 lut 23:04
chmielu037: V=720√33
a2√34 x 20=720√33
5a2√3=720√3
5a2=720
a2=144
a=12
α=π3=60o
sin60o= hphb
hb=√32 x hp
hb=√32 x a√32
hb=√32 x 6√3
hb=9
Pb= 12 x a hb
Pb=54
Pb− pole przekroju
hb− wysokość przekroju
6 lut 23:10
chmielu037: przy okazji sprawdź w odpowiedziach
6 lut 23:11
ewcia:
w odpowiedziach jest 72
√3
6 lut 23:13
ewcia:
chodzi o pole przekroju
6 lut 23:14
chmielu037: moment zrobiłem błąd
6 lut 23:14
walet:
Co tak długo? a = 12, P = 72
√3 i to jest trójkąt
6 lut 23:18
chmielu037: cos60= hphb
12=6√3hb
hb=12√3
Pb=12 x a x hb
Pb=12 x 12 x 12√3
Pb− 72√3
6 lut 23:21
chmielu037: niestety duży błąd popełniłem ale teraz poprawione
6 lut 23:21
ewcia: walet
a przekrojem nie moze byc walec
6 lut 23:23
chmielu037: polem przekroju jest płaszczyzna
6 lut 23:24
ewcia: sorki
myslalam o trapezie
6 lut 23:26
chmielu037: wiesz ja nie wiem jak można tutaj terapez wyciąć w ostrosłupie tak ale nie w graniastosłupie
6 lut 23:27
ewcia:
dzięki za obliczenia

ale dalej mam dylemat z tym przekrojem
6 lut 23:33
6 lut 23:34
ewcia:
sorki za krzywy rysunek
6 lut 23:35
justka:
Wyjaśni mi ktoś te przekroje

Proszę
7 lut 09:48