obliczyć granicę ciągu lim n→ Nieskończoności (2n 3/2n-1) do potęgi n
asia: obliczyć granicę ciągu lim n→ Nieskończoności (2n+3/2n−1) do potęgi n
wiem tyle ze trzeba wykorzystać liczbę e
j
6 lut 17:56
Basia:
2n+32n+1 =
2n+1+22n+1 = 1+
22n+1
(
2n+32n+1)
n = (1+
22n+1)
n = (1+
1n+1/2)
n
podstawiam
m=n+
12
n=m−
12
lim
n→+∞ (
2n+32n+1)
n = lim
m→+∞ (1+
1m)
m−12 =
| | (1+1m)m | |
limm→+∞ |
| = |
| | (1+1m)1/2 | |
| limm→+∞ (1+1m)m | | e | |
| = |
| = e |
| √1+0 | | 1 | |
7 lut 06:50
Aasssssss: lim(1+1/2n)n
24 paź 15:49
matyk: Postępujesz analogicznie jak Basia
24 paź 15:53