funkcja liniowa
kasia: Do wykresu funkcji f(x) = 3x−100 nie należy żaden punkt P(a,b) taki, że
A. a>0 i b>0
B. a<0 i b>0
C. a<0 i b<0
D. a>0 i B<0
6 lut 17:27
Julek:
f(x) to funkcja rosnąca
przechodząca przez punkty
A=(0;−100)
więc jej wykres nie pojawi się w drugiej ćwiartce układu.
Odpowiedź : B) a<0 , b>0
6 lut 17:35
kasia: a skąd wziąłeś to A i B?
6 lut 17:40
Julek:

Masz punkt P = (a,b), czyli P = (x,y). W rzeczywistości wprowadzenie literek a i b to
zmyłeczka. Musisz zauważyć to co na rysunku, że "a" to zakres X, a "b" to Y.
6 lut 17:50
kasia: ale tych konkretnych wartosci A i B nie rozumiem
6 lut 18:00
Julek: ahaaa!
punkty A i B to punkty przecięcia się funkcji z osiami układu
6 lut 18:17