Rozwiąż rówanie
Julek:
| | x−1 | | x−2 | | 2 | | 1 | |
Rozwiąż równanie : |
| + |
| + ... + |
| + |
| = 3, gdzie x≠0 |
| | x | | x | | x | | x | |
7 lut 14:03
Maturzysta: To musi być z wzoru na sumę x początkowych wyrazów ciągu
7 lut 14:16
Maturzysta: ax=x−1x + x−2x
a1=2x + 1x
Sx=3
Sx=a1=ax2 * x
3= x−1x + x−2x+2x + 1x2 * x
3=2x22*x
x=3
7 lut 14:22
Maturzysta: próbowałem podstawiać w tym edytorze ale tu dużo ułamków wychodzi ale sa proste jak sam
podstawisz napewno ci wyjdzie
7 lut 14:23
Julek:
zła odpowiedź
7 lut 14:29
Julek:
Do tego nawet nie rozumiem Twojego toku rozumowania
7 lut 14:36
Bogdan:
Założenie: x ≠ 0
Mnożymy równanie obustronnie przez x:
1 + 2 + 3 + ... + (x − 2) + (x − 1) = 3x
Lewa strona równania jest sumą (x − 1) kolejnych liczb naturalnych, mamy tu ciąg
arytmetyczny (a
n): a
1 = 1, a
n = x − 1, n = x − 1, r = 1.
Stosując wzór na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego otrzymujemy:
| 1 | |
| *(x − 1)*(1 + x − 1) = 3x ⇒ x2 − x = 6x ⇒ x2 − 7x = 0 ⇒ x(x − 1) = 0 |
| 2 | |
Stąd x = 0 (sprzeczne z założeniem) lub x = 7
Odp.: x = 7
7 lut 14:48
Julek:
Dokładnie! Dziękuje za rozwiązanie
7 lut 15:01