parametr
Ania: Proszę o pomoc. Dla jakich wartości parametru m jeden z punktów A=(1, 2 − m); B=(−2, −m) leży
wewnątrz okręgu, a drugi zewnątrz okręgu o równaniu x2 + y2 = 8 ?
6 lut 23:13
Julek:
S= (0;0)
r=2√2 ≈ 2,8284271247461900976033774484194
punkt A będzie leżał wewnątrz, a B na zewnątrz.
Punkt A będzie leżał wewnątrz dla
2−m< 2√2
2−m> −2√2
Punkt B będzie leżał dla m∊R
2−2√2 < m
2+2√2 > m
m∊ ( 2−2√2; 2+2√2 )
Bądź w odpowiedziach możesz mieć odpowiedź : m∊ < 2−2√2; 2+2√2 >, to zależy czy krawędź
okręgu uznajemy za "wewnątrz".
6 lut 23:20
Basia:
1. okrąg
nie jest swoim wnętrzem (jest swoim brzegiem)
2. |OA|=
√(1−0)2+(2−m−0)2 =
√1+4−4m+m2 =
√m2−4m+5
|OA| < r
√m2−4m+5<2
√2
m
2−4m+5<8
m
2−4m−3<0
Δ=16+12=28 = 4*7
√Δ = 2
√7
m∊(2−
√7;2+
√7)
|OB| =
√(−2−0)2+(−m−0)2 =
√4+m2
|OB|>r
√4+m2>2
√2
4+m
2>8
m
2−4>0
(m−2)(m+2)>0
m∊(−
∞;−2)∪(2;+
∞)
ponieważ oba warunki muszą być spełnione mamy:
m∊(2;2+
√7)
3. należy rozważyć drugi przypadek czyli
|OA|>r i |OB|<r
7 lut 05:55