:D
toskaweczka : 
Właściciel gospodarstwa agroturystycznego chce wygrodzić w ogrodzie prostokątny plac zabaw
dla dzieci.Dysponuje płotem o długości 84m a powierzchnia placu ma być możliwie największa.
Wyznacz wymiary tego placu zabaw i oblicz jego powierzchnie
11 lut 20:31
toskaweczka : help

!
11 lut 22:44
Kathy16: ok niech pomyśle daj mi chwilke
11 lut 23:11
Kathy16: dajmy na to że
długość płotu wynosi 84 m
Można go podzielić na prostokąt o bokach 22,22,20,20
Prostokąt o bokach
A=20
B=22
bo 2x20=40
2x22=44
czyli obwód prostokątnego placu wynosi 84m
Teraz powierzchnia placu
wzór na pole prostokąta
AxB
czyli 20m x 22=440m kwadratowe
11 lut 23:28
11 lut 23:30