pomocy !!!<f.liniowa
czosnek: Za 16 biletów zapłacono 303zł. Bilet dla dziecka kosztował 15 zł, zaś dla osób dorosłych był o
60% droższy. Oblicz, ile kupiono biletów dla dorosłych a ile dla dzieci
11 lut 19:02
Eta:
cena biletu dla dorosłego: 1,6*15= 24 zł
m −− ilość zakupionych biletów dla dzieci
n −− ilość zakupionych biletów dla dorosłych
m,n €N
m+n= 16
15*m +24*n= 303
rozwiąż ten układ równań
11 lut 19:22
Eta:
Szybko rozwiąż , bo nie toleruję zapachu czosnku
11 lut 19:29
czosnek: m=16−n
15*16−n+24*n=303
240−15n+24n=303
9n=63/9
n=9
m=7
11 lut 19:51
czosnek: wielkie dzięki
11 lut 19:54
Eta:
ok
11 lut 20:09
czosnek: coś mi sie chyba poje**** :_
11 lut 20:19