Cześć,
mam takie zadanie:
Strona książki ma obwód 68cm. Oblicz jakie wymiary powinna mieć ta strona, aby zapewnić
maksymalną powierzchnię druku, jeżli zakłada, się, że marginesyboczne i dolny będą
jednocentymetrowe, zaś margines górny − dwucentymetrowy.
Zobiłem tak:
Obw. 68 cm
(a − 3) − bok a
(34 − a − 2) − bok b
2a + 2b = 68 P = ab
2b = 68 − 2a / 2 P = (a−3)(34 − a − 2) = − a2 + 35 −
96
| −35 | ||
b = 34 − a aw = | = 17, 5 | |
| −2 |
Cały czas wydawało mi się, że coś jestnie tak.... jestem trochę zaskoczony